Lichttherapie als mogelijke oplossing bij een depressie, misschien heb je er al eens van gehoord. Zou dat echt werken? Op basis van vele onderzoeken is het antwoord overduidelijk ‘ja’. Hoog tijd dus om licht te werpen op de schaduwen van depressie met behulp van lichttherapie. Hoe? Dat leggen we je uit.
Hoe zit het met depressieve gevoelens?
Als je je geregeld lusteloos, moe en neerslachtig voelt, dan ben je niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking ooit te maken krijgt met depressieve gevoelens. Dat is dus een flinke groep.
Er bestaat ook zoiets als een seizoensgebonden depressie. Ongeveer 3 procent van de Nederlanders heeft elk jaar last van een winterdepressie. De dagen zijn korter, het daglicht is zwakker en we zitten allemaal veel meer binnen. Door die combinatie liggen depressieve klachten op de loer.
Is lichttherapie de oplossing?
Genoeg cijfers en negativiteit. Gelukkig is er een natuurlijke manier om de somberte effectief tegen te gaan. Wetenschappelijke studies hebben namelijk aangetoond dat lichttherapie helpt bij een seizoensgebonden depressie en ook bij niet-seizoensgebonden depressies. Bij algemene depressieve klachten kan lichttherapie een waardevolle (natuurlijke) aanvulling vormen op de reguliere behandeling. Het is belangrijk om dit vooraf af te stemmen met je arts/behandelaar.
Door letterlijk meer licht in je leven te brengen, is het mogelijk om de symptomen van depressieve klachten te verminderen en je dus beter te voelen. Dat is ontzettend hoopvol nieuws. Maar hoe werkt het dan precies? Dat leggen we je graag uit.
Hoe werkt lichttherapie bij depressie?
Bij iemand met een winterdip gaat het vaak mis bij de aanmaak van het hormoon melatonine. Door een gebrek aan licht blijft het lichaam deze stof aanmaken. Dat maakt je moe en zorgt voor een voortdurende behoefte aan slaap. Het kan je na een tijdje ook prikkelbaar en somber maken.
Met lichttherapie roep je de aanmaak van melatonine een halt toe en stimuleer je de aanmaak van activerende hormonen. Die combinatie geeft je meer energie en draagt bij aan een beter humeur. Je geeft je biologische klok een prikkel om wakker te worden en met frisse moed weer aan de slag te gaan. Bovendien blijft je bioritme in balans.
We hebben specifiek een artikel geschreven voor lichttherapie en een winterdepressie, de moeite waard om even te lezen.
Welke vormen van lichttherapie bestaan er?
Met lichttherapie kun je verschillende kanten op. Je kan naar de huisarts gaan en als patiënt wachten op een behandeling na een doorverwijzing. Voor de meeste mensen is dat echter allemaal niet nodig. Je kunt namelijk ook zelf aan de slag met lichttherapie. Goed om te benadrukken: raadpleeg bij twijfel wel altijd een arts/medisch deskundige. Lees sowieso even nog ons artikel: wat is lichttherapie.
Het gebruik van een lichttherapielamp
Sommige mensen kiezen ervoor om een lichttherapielamp of daglichtlamp te kopen. Dat is een lamp die intensief licht geeft, vergelijkbaar met daglicht op een zomerse dag. Voor een daglichtlamp wordt een sterkte van 10.000 lux geadviseerd. Dat is dus een flinke hoeveelheid licht en totaal iets anders dan een gewone gloeilamp.
Het gebruik van een daglichtlamp is niet moeilijk. Je zet de lamp aan en plaatst ‘m schuin voor je op ongeveer een armlengte. Het licht komt binnen via je ogen, dus het is belangrijk dat het licht op je ogen valt. Je hoeft niet in het licht te kijken, maar af en toe kan geen kwaad. Een gemiddelde sessie duurt 15 tot 30 minuten. Het nadeel van de lamp is dat je er wel steeds bij moet blijven.
De vele voordelen van een lichttherapiebril
Gelukkig is er een nog makkelijkere en effectievere manier om lichttherapie tot je te nemen. Ons advies is een lichttherapiebril. Hiermee ben je dus niet aan een lamp gekluisterd en kun je gewoon vrij bewegen door het hele huis. Met de bril op tv kijken is ook geen probleem.
Het is trouwens ook van belang op welk moment van de dag je lichttherapie krijgt. Voor de meeste mensen is ’s ochtends een goed moment. Dankzij het licht geef je je hersenen het signaal om volledig wakker worden en er weer een mooie dag van te maken.
Tip: ontdek de AYOlite
Als de dagen korter worden, is een lichttherapiebril de ideale manier om jezelf te behandelen voor de winterdepressie. Gun je jouw ogen inmiddels ook wel wat lichttherapie om een depressieve episode te verjagen? Kijk dan eens naar de AYOlite.
Deze bril is een goed voorbeeld van een praktische en effectieve bril voor lichttherapie. Artsen en specialisten adviseren deze bril over de hele wereld. Je kunt ‘m zelfs 60 dagen uitproberen.