SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
SLAAPWINKEL
Categorieën
Lichttherapielamp
INHOUD

Voel jij je tijdens de donkere maanden vaak moe en neerslachtig? Kost alles net wat meer moeite dan in de zomer? Dan is een lichttherapielamp voor jou ongetwijfeld een goede oplossing. Deze lamp zorgt door middel van fel licht – vergelijkbaar met daglicht op een heldere dag – dat je energieniveau en stemming direct een boost krijgen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten om het zomergevoel in de herfst en winter te ervaren.

Als je een klein stukje naar onderen scrollt vertellen wij je hoe je de beste lichttherapiebril (zie reviews) met € 47,- voordeel kunt bestellen.

INHOUD

Wat is een lichttherapielamp?

Een lichttherapielamp bootst door middel van sterk wit licht daglicht na. Dit licht is een stuk feller dan het kunstlicht van gloeilampen. Thuis voor een lamp gaan zitten heeft dus geen enkele zin. Voor een daglichtlamp wordt een sterkte van 10.000 lux geadviseerd. Hierbij is het van belang om na te gaan bij welke afstand tot de lamp deze lichtsterkte wordt bereikt. Een lichttherapielamp met een lichtintensiteit van 10.000 lux op 50cm afstand is sterker (en vaak ook effectiever) dan een lichttherapielamp met 10.000 lux op 10cm afstand.

Blauw licht is het ‘werkzame gedeelte’ uit wit licht en hoeft veel minder fel te zijn voor hetzelfde effect. Sommige lichttherapielampen (zoals bijvoorbeeld de Philips goLITE serie) maken hier gebruik van. Ook wordt het toegepast door lichttherapiebrillen, zoals AYOlite.

Wat doet een lichttherapielamp?

Vaak wordt een lichttherapielamp ingezet door mensen die tijdens de donkere maanden een vorm van winterdepressie ervaren. Denk hierbij aan symptomen als moeheid en somberheid. Deze symptomen zijn erg vervelend en kunnen een grote impact hebben op het leven. De oorzaak hiervan is een tekort aan ‘krachtig daglicht’. Hierdoor raakt de biologische klok in het lichaam in de war en starten biologische processen op de verkeerde tijd. Hoe dat zit lees je hieronder.

AYO lichttherapiebrilTijdelijke actie (bespaar € 47,-): Wil je ervaren wat lichttherapie voor jou gaat betekenen? Dan kun je kiezen voor een traditionele lamp of een lichtherapiebril. De ‘mobiele variant’ wordt steeds populairder. Een lichttherapiebril is net zo effectief en veel makkelijker in gebruik: je kunt in de ochtend gewoon je dagelijkse routine volgen zonder dat je aan een vaste plek gebonden bent. 

Als je voor 19 juli 2024 de AYOlite lichttherapiebril bestelt bij Slaapwijzer krijg je 5% korting en de Bloque ‘blauw licht filter’ bril cadeau (t.w.v. € 37,-). De glazen blokkeren schadelijk blauw-violet licht van computers, tablets, televisies en smartphones feilloos. Dit voorkomt dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine wordt onderdrukt en je slaap wordt gesaboteerd. 

Wat dit voor jou betekent? Overdag profiteer je volop van de kracht van blauw-turquoise licht dankzij het gebruik van de AYOlite (de Bol reviews spreken voor zich) en tijdens de late avond blokkeer je het schadelijke blauwe licht dat afkomstig is van schermen. Kortom, een perfecte combinatie. Om van de actie gebruik te maken vul je bij het afrekenen de kortingscode BLOQUE in.

Slaaphormoon overdag

Daglicht op een heldere, zonnige dag geeft – via de ogen – een krachtig signaal aan het lichaam: het is dag. Hierdoor wordt de aanmaak van slaaphormoon geremd en worden hormonen aangemaakt die je fit, energiek en vrolijk maken. Tijdens de herfst en winter komen we minder buiten en is de kracht van daglicht minder sterk. Hierdoor kan er ook overdag slaaphormoon worden aangemaakt. Dit is in een notendop de oorzaak van seizoensgebonden depressieve klachten. Bovendien kan het tot slaapproblemen leiden, omdat de aanmaak van melatonine tijdens de nacht juist niet op volle toeren loopt, vanwege het verstoorde bioritme.

De effectiviteit van lichttherapie door talloze wetenschappelijke onderzoeken aangetoond. Het wordt dan ook regelmatig geadviseerd door artsen en medisch deskundigen.

Hoe werkt een lichttherapielamp?

Een lichttherapielamp stopt ongewenste aanmaak van het slaaphormoon melatonine in de hersenen en stimuleert de aanmaak van hormonen die ons wakker, vrolijk en alert maken. Dit proces gaat als volgt: door lichttherapie worden de zogenoemde ‘retinale ganglioncellen’ in het oog geactiveerd. Deze cellen staan in verbinding met de hersenen en zorgen dat hier krachtig het signaal ‘het is dag’ binnenkomt. Je brein komt hierdoor niet in verwarring en maakt de hormonen aan die bij de tijd van de dag passen. Met andere woorden: activerende hormonen in plaats van slaaphormoon.

Hoe gebruik je een lichttherapielamp of daglichtbril?

Als je te maken hebt met seizoensgebonden depressieve klachten kun je de lichttherapielamp het beste in de ochtend gebruiken, kort nadat je wakker geworden bent. Het is niet nodig om direct in de lamp te kijken, zolang het licht van de lamp jouw ogen maar goed bereikt. Je kunt de lamp bijvoorbeeld aanzetten tijdens het ontbijt of het lezen van de krant. Als je te maken hebt met doorslaapproblemen kan gebruik tijdens de avond juist waardevol zijn (ongeveer 2 uur voor het slapengaan) om je slaapfase te verschuiven.

Met een lichttherapiebril heb je volledige bewegingsvrijheid. Je kan gaan en staan waar je wilt, wat zeker tijdens hectische ochtenden een groot voordeel is. Daarnaast neemt het de twijfel weg die bij daglichtlampen vaak ontstaat (hoe ver moet ik van de lamp afzitten, welke kant kijk ik op etc.). Onze favoriete lichttherapiebril is de AYOlite.

Lichttherapielamp voordelen

Lichttherapie heeft een groot aantal voordelen. We nemen de belangrijkste met je door:

 • Het is een effectieve (en natuurlijke) methode om de winterdepressie te behandelen of te voorkomen.
 • (Door)slapen gaat makkelijker omdat je bioritme in balans is.
 • Hardnekkige problemen met doorslapen (of te vroeg wakker worden) vanwege een vervroegde slaapfase kunnen met lichttherapie worden opgelost.
 • Je krijgt een krachtige energieboost na een sessie met de lichttherapielamp of daglichtbril. Je kan lichttherapie om die reden ook ‘flexibel’ inzetten tijdens de dag. Bijvoorbeeld tijdens de welbekende middagdip.
 • Na een weekend waarin je je normale slaapritme bent kwijtgeraakt (bijvoorbeeld door een feestje of te lang uitslapen) raak je met lichttherapie sneller weer in het normale ritme.
 • Als je onregelmatige diensten hebt, kan lichttherapie je helpen om je bioritme in balans te houden. Met andere woorden: fit op het werk en slaperig in bed (en niet andersom).
 • Lichttherapie kan je helpen om sneller te wennen aan een andere tijdzone en de effecten van een jetlag te beperken.

Kiezen voor een lichttherapielamp of lichttherapiebril?

Sinds een aantal jaren is de lichttherapiebril in opkomst. En dat is niet zo gek. Het effect is hetzelfde, maar een bril heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van een traditionele lichttherapielamp:

 • Makkelijk overal te gebruiken: met een lichttherapiebril ben je niet gebonden aan één plek. Je kunt rond blijven lopen om bijvoorbeeld huishoudelijke taken in huis te voltooien, terwijl je de voordelen van lichttherapie blijft ervaren.
 • Gebruik van blauw licht: de meeste lichttherapiebrillen gebruiken blauw licht. Dit licht is een van de kortste golven binnen het spectrum van zichtbaar licht en bevat de meeste energie. Daarnaast is het ook minder fel voor je ogen, wel zo fijn. Goed om te benadrukken: het blauwe licht van lichttherapiebrillen is – in tegenstelling tot het blauwe licht van beeldschermen – niet slecht voor de ogen.
 • Geen twijfel: bij het gebruik van een lichttherapielamp twijfelen gebruikers vaak of ze de lamp wel op een goede positie hebben neergezet. Bij een bril hoef je hier niet over te twijfelen. Deze is zo ontwikkeld dat opzetten genoeg is om de voordelen van lichttherapie volop te kunnen ervaren.
Bij een lichttherapiebril (dit is de Luminette 3) bereikt het licht op constante wijze de ogen.

Ons advies: kies voor een lichttherapiebril als je weinig tijd hebt (of geen zin hebt) om stil te zitten in de ochtend. Bijvoorbeeld als je kinderen hebt waarvoor je boterhammen moet smeren en die je aan moet kleden. Heb je al eerder een lichttherapielamp gebruikt en twijfelde je over de goede manier van gebruik? Ook dan is een lichttherapiebril een goede optie. 

AYO lichttherapiebrilTijdelijke actie (bespaar € 47,-): Wil je ervaren wat lichttherapie voor jou gaat betekenen? Dan kun je kiezen voor een traditionele lamp of een lichtherapiebril. De ‘mobiele variant’ wordt steeds populairder. Een lichttherapiebril is net zo effectief en veel makkelijker in gebruik: je kunt in de ochtend gewoon je dagelijkse routine volgen zonder dat je aan een vaste plek gebonden bent. 

Als je voor 19 juli 2024 de AYOlite lichttherapiebril bestelt bij Slaapwijzer krijg je 5% korting en de Bloque ‘blauw licht filter’ bril cadeau (t.w.v. € 37,-). De glazen blokkeren schadelijk blauw-violet licht van computers, tablets, televisies en smartphones feilloos. Dit voorkomt dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine wordt onderdrukt en je slaap wordt gesaboteerd. 

Wat dit voor jou betekent? Overdag profiteer je volop van de kracht van blauw-turquoise licht dankzij het gebruik van de AYOlite (de Bol reviews spreken voor zich) en tijdens de late avond blokkeer je het schadelijke blauwe licht dat afkomstig is van schermen. Kortom, een perfecte combinatie. Om van de actie gebruik te maken vul je bij het afrekenen de kortingscode BLOQUE in.

Beste lichttherapielamp

Door de groeiende populariteit van lichttherapie zijn er momenteel erg veel soorten en maten lampen op de markt. Elk met een eigen prijs, die kan verschillen van 50 tot 300 euro. Maar hoe herken je een kwalitatief goede lichttherapielamp?

Kijk naar de lichtsterkte i.c.m. afstand

Het is allereerst belangrijk dat je kijkt naar de lichtsterkte. Deze moet in elk geval 10.000 lux zijn. Het is – zoals eerder in het artikel al aangegeven – ook van belang te kijken op welke afstand deze lichtsterkte wordt bereikt. Hoe groter de afstand hoe sterker het licht en hoe groter het effect. Ons advies is om minimaal voor 20 centimeter te kiezen.

Kijk naar het formaat

Bij de keuze voor een lichttherapielamp moet je ook bepalen wat voor jou een fijne grootte is. Niet iedereen heeft plek voor een enorm apparaat op zijn bureau of eettafel. Daarnaast zijn deze bakbeesten ook nog eens lastig te verplaatsen. Heb je überhaupt weinig plek? Overweeg dan de lichttherapiebril. Deze neemt namelijk nauwelijks ruimte in.

Lichttherapielamp kopen: waar kijk je naar?

Ben je van plan om een lichttherapielamp te kopen? Dan adviseren wij je om rekening te houden met de volgende zaken:

 • Het formaat van de lichttherapielamp? Moet deze klein of compact zijn of wil je liever een ‘bakbeest’ voor een meer intense ervaring?
 • Heb je daadwerkelijk tijd om 30 minuten statisch achter een lamp te zitten? Indien dit niet het geval is, adviseren wij een lichttherapiebril.
 • Wat is de garantietermijn van de lamp? Kan goedkoop uiteindelijk toch duurkoop worden? 
 • Heeft de lichttherapielamp een timer zodat deze vanzelf uitgaat als de sessie voorbij is? In de praktijk is dit veel handiger dan zelf ‘timen’.
 • Wat zijn de ervaringen van andere gebruikers?
 • Wat is de lichtsterkte i.c.m. de afstand waarop deze sterkte bereikt wordt.
 • Kun je de lamp (of bril) terugsturen als deze niet bevalt? Tip: AYO heeft een ‘uitprobeergarantie’ van 60 dagen. 

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Reacties 2

 1. Krista 12 november 2022

  Is de bril ook te gebruiken voor brildragers? Ik heb een bril al , of moet de lichttherapiebril dan op sterkte en kan dat?

  1. W. van der Klaauw 13 november 2022

   Dat kan, je kan de AYOlite gewoon over je eigen bril heen plaatsen.

   Groet,

   William

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net