SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën
INHOUD
INHOUD

De meeste mensen kennen het: als je ’s avonds moe of slaperig bent of te maken hebt met een energiedip tijdens de dag, kun je sterk naar je bed verlangen. Echter voor de groep mensen die in een periode van chronische slapeloosheid verkeert, is dat verlangen helemaal niet zo vanzelfsprekend. Sterker nog, het kan zelfs ver te zoeken zijn.

Als we zó vaak zó slecht slapen kan het zijn dat er een enorme aversie tegen de nacht, slapen en het bed ontstaat. Dat voelt weerzinwekkend tegenstrijdig en de gewone goede slaper zal daar geen sikkepit van begrijpen. Het bed is dé plek bij uitstek waar je je geborgen, warm, comfortabel en fijn zou moeten voelen, toch? En dat is ook zo, dat geldt ook voor jou!

Ik kan me herinneren dat ik mijn slaapkamer en bed, inclusief mijn kussen en het dekbed, vervloekte. Dit was immers de plek des onheils, de plaats van nachtelijk delict. Hier werd me alle levensplezier steeds weer afgenomen. Iedere nacht werd ik in deze omgeving geplaagd, geteisterd en tot wanhoop gedreven. Ontvluchten had geen zin, wegrennen ook niet, ergens anders slapen was nog erger!

Het maakte me een geheel ander persoon, niet alleen in de nachten maar ook overdag werd ik rancuneus en cynisch. Dat deed het slaaptekort met mij wat allemaal ontstond in dat ‘verdomde bed’ in die ‘rotslaapkamer’. Je herkent waarschijnlijk de automatische respons die een beroep doet op je alarmsysteem op het moment dat je naar bed wil gaan. Precies op het moment waar juist de sensatie van rust en veiligheid gewenst is.

De slaapwetenschapper Eus van Someren ziet een mogelijk verband: hij zegt daar iets over in de strekking van: “Waar goede slapers een zacht, warm bed omzetten in een gevoel van fysiek welbevinden en zorgeloosheid, is een aantal mensen met slaapproblematiek niet in staat de ‘vertaling’ te maken van fysieke omstandigheden naar de ervaring van comfort” (Bron: Iedereen slaapt van Ysbrand van der Werf).

Maar, denk ik dan, komt dat niet juist door die slaapproblematiek en alle minder leuke consequenties van dien? We hebben niet alleen negatieve, niet-helpende gedachten over ons bed en de slaapkamer, maar ook is er sprake van een neuro-associatie op onbewust, dieper niveau. En dat is logisch, je lichaam slaat ervaringen op en onthoudt dingen naar aanleiding van repetitieve ervaringen; de reeks van slechte nachten.

Hoe het ook zij, ik heb gemerkt door pro-actief te besluiten mijzelf over bepaalde drempels en blokkades heen te trekken, dat het goed en liefdevol zorgen voor je bed en slaapkamer wonderen kan doen. En dat is wat ik de lezer graag wil meegeven. Je kan weer opnieuw een liefdesrelatie met je bed creëren. Het kán niet alleen, sterker nog, je zou het eigenlijk direct móeten doen.

Help jezelf de drempel naar je slaapkamer, je bed en nacht te verlagen door je slaapkamer zo fijn, cosy en comfortabel te maken dat het aantrekkelijk en uitnodigend is. Gooi de oude troep of ballast eruit en ga voor een fijne, kalme sfeer die rust, warmte en knusheid uitstraalt. Zet er een extra softone lampje neer en stileer het zo dat het je er weer een nieuwe rustgevende associatie bij krijgt.

Hiermee pak je weer een stukje eigen regie op je slaapprobleem. Je reset bewust je omgeving en daarmee je beleving. Doe dit niet eenmalig, maar zorg steeds – iedere dag – weer bewust met liefdevolle aandacht voor je slaapomgeving (en daarmee indirect voor je zelf).

Laat je bed ‘s ochtends luchten en maak het aan het einde van de dag weer op een liefdevolle manier op. Ziet je bed er fris, warm, comfortabel, uitnodigend uit? Ruikt je beddengoed lekker en staan er misschien extra dierbare spullen op je nachtkastje die fijn zijn om om je heen te hebben? En ga dan eens overdag in je slaapkamer rustig op een stoel zitten en adem de fijne sfeer in, beleef je slaapkamer vanuit een nieuw perspectief en laat je innerlijke (neuro-)systeem wennen aan de geborgenheid van je fijne slaapkamer.

Dit artikel is geschreven door de vaste gastschrijver van Slaapwijzer.net (waarvoor wederom veel dank). 

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net