SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

Eindelijk echt beter slapen: dit advies is van essentieel belang

INHOUD
INHOUD

Focus op wat je kan beïnvloeden en besteed geen energie aan dingen die je niet binnen je macht hebt. Het is een advies dat – soms net wat anders verwoord – regelmatig wordt gedeeld. Bijvoorbeeld binnen het Christendom, het Boeddhisme en het Stoïcisme. Door los te laten wat je niet kan beïnvloeden, word je direct verlost van een hoop onnodige stress, spanning en frustratie.

In de praktijk heb ik geleerd dat mensen die te maken hebben met slapeloosheid vaak grote moeite hebben om dit onderscheid te maken. Vooral tijdens de nacht. Zij doen hun best om in slaap te vallen. Gedachten zoals ‘hoe kan ik het best gaan liggen’, ‘welke ontspanningsoefeningen moet ik doen en in welke volgorde’, ‘waarom lukt het nou nog steeds niet’ en ‘volgens mij word ik nu slaperig’ vullen het brein. Doel: zo snel mogelijk in slaap vallen.

Mijn advies: laat dit los. Slaap laat zich niet afdwingen. In tegendeel, je duwt het alleen maar verder weg. Je hebt er geen enkele controle over. Maar wat doe je dan als je in bed ligt? Mijn advies is simpel: probeer het simpelweg zo leuk mogelijk te hebben met jezelf. Er zijn bijvoorbeeld heerlijke visualisatie-oefeningen waar je helemaal in op kan gaan, zonder je brein te belasten (voorbeeld 1 en voorbeeld 2).

De kans dat je uiteindelijk in slaap valt, wordt een stuk groter als je de ‘strijd’ staakt. De Amerikaanse schrijfster Gillian Flynn wist dit met een prachtige quote treffend te verwoorden: “Slaap is als een kat. Ze komt alleen naar je toe als je haar negeert.”

Maar kun je dan niks doen aan het verbeteren van je slaap? Jazeker wel. Er zijn ontzettend veel dingen waar je wel invloed op hebt. Denk bijvoorbeeld aan je voedingspatroon, het aanhouden van een evenwichtig slaapritme, blootstelling aan daglicht, voldoende beweging en het wegnemen van ‘triggers‘.

Als je te maken hebt met ernstige en langdurige slapeloosheid is er vaak meer nodig. Bijvoorbeeld het stoppen met ‘coping gedrag’, waardoor de ‘druk van de ketel gaat’ en slapen langzaam maar zeker weer als iets fijns gaat aanvoelen. Dit zijn ook dingen waar je volledige controle over hebt. In mijn boek (Chronische slapeloosheid: versla het ‘monster) help ik je hierbij.

Het is van groot belang om niet te ‘fanatiek’ aan de slag te gaan met het verbeteren van je slaap. Dit voedt een prestatiedruk die niet samengaat met goed slapen. Je bereid je als het ware voor op een wedstrijd. Probeer overdag op de automatische piloot – als een onderdeel van je levensstijl – een sterke basis te leggen voor een goede nachtrust. En laat alles los als je in je bed ligt. Genieten mag, ook als je niet slaapt.

Goed om te weten: bij mijn ‘monster-methode krijg je tijdelijk gratis toegang tot een video-workshop en een checklist die je gaan helpen om de beste slaapadviezen een vaste plek te geven binnen je levensstijl. Hierdoor kun je de focus bij (slecht) slapen weghalen en je tijd, energie en aandacht gebruiken voor betere en leukere dingen. En als een voorzichtige kat zal een betere slaap langzaam maar zeker naar je toe kruipen.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net