SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

Hoe slecht slapen en slecht eten elkaar in een wurggreep houden (ontsnap uit deze cirkel)

INHOUD

Slecht slapen zorgt ervoor dat je slechter gaat eten. Het is de conclusie van een onderzoek van voedingswetenschappers van King’s college in Londen. Zij lieten een groep mensen met slaapproblemen door intensieve begeleiding gemiddeld 47 minuten langer slapen per nacht. Het effect op het voedingspatroon was groot. Zonder dat ze ertoe aangezet waren, zorgde de betere nachtrust ervoor dat de proefpersonen gezonder gingen eten. Ze kregen (veel) minder suikers binnen en ook de inname van koolhydraten in het algemeen en vet nam af. 

INHOUD

De oorzaken liggen voor de hand

Over de oorzaken heb ik niet veel terug kunnen vinden in het artikel, maar ze liggen in mijn ogen voor de hand. Suikers zorgen voor een hoge bloedsuikerspiegel en snelle energie. Iets waar je natuurlijk sterk naar verlangt na een nacht slecht slapen. Na deze energiepiek daalt de bloedsuikerspiegel echter in rap tempo en volgt er een (extra) lusteloos gevoel. De drang na een nieuw ‘suikershot’ wordt groter dan ooit. Een andere reden is dat je door een vermoeid en lusteloos gevoel simpelweg minder energie hebt om een gezonde maaltijd te bereiden. Helaas is het veel eenvoudiger om gewoon een pak koekjes los te trekken of wat in de frituur te mikken. Een verleiding die na een slechte nacht veel moeilijker te weerstaan is. 

Het lichaam raakt in een ‘paniekmodus’

Een slecht voedingspatroon zorgt er op haar beurt weer voor dat je slaapproblemen blijven bestaan of zelfs erger worden. Als je te vaak en teveel suikers eet raakt het lichaam in een soort ‘paniekmodus’. Er worden grote hoeveelheden van het stresshormoon cortisol aangemaakt om de bloedsuikerspiegel na een ‘suikercrash’ weer op te krikken. Om goed en diep te slapen is het belangrijk om het cortisolniveau gedurende de dag te verlagen. Dit is natuurlijk onmogelijk als je lichaam door je voedingskeuzes continu gedwongen wordt om dit stresshormoon aan te maken. Het resultaat is dat je slecht blijft slapen en – als gevolg daarvan – slecht blijft eten. 

Lees meer: Moe wakker worden is niet normaal: doe er wat aan!

Het goede nieuws: je kan het omdraaien

Het mooie is dat je de eerste zin van dit artikel ook om kan draaien. Goed eten zorgt ervoor dat je beter gaat slapen. En beter slapen zorgt ervoor dat je gezonder gaat eten. Voor mij was het dan ook een bewuste keuze om het thema ‘voeding’ – het aan leren van een ‘slaapversterkend’ voedingspatroon – een belangrijke rol te geven binnen mijn 7-stappen methode. Ook in de e-cursus Dieper Slapen (tijdelijk gratis bij het boek) komt de relatie tussen voeding en diepe slaap nadrukkelijk naar voren. 

Maak de overstap naar de positieve cirkel

Het doel is om je te helpen om de negatieve cirkel van slecht slapen en slecht eten te verlaten en in de positieve cirkel (goed eten —> beter slapen —> nog beter eten —> nog beter slapen) terecht te komen. Het spreekt voor zicht dat dit een groot verschil gaat betekenen voor je slaap, je energieniveau en je gezondheid. 

Lees meer: Niet kunnen slapen: 43 tips om Klaas Vaak bij zijn lurven te grijpen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net