Slecht slapen zorgt ervoor dat je slechter gaat eten. Het is de conclusie van een onderzoek van voedingswetenschappers van King’s college in Londen. Zij lieten een groep mensen met slaapproblemen door intensieve begeleiding gemiddeld 47 minuten langer slapen per nacht. Het effect op het voedingspatroon was groot. Zonder dat ze ertoe aangezet waren, zorgde de betere nachtrust ervoor dat de proefpersonen gezonder gingen eten. Ze kregen (veel) minder suikers binnen en ook de inname van koolhydraten in het algemeen en vet nam af.
De oorzaken liggen voor de hand
Over de oorzaken heb ik niet veel terug kunnen vinden in het artikel, maar ze liggen in mijn ogen voor de hand. Suikers zorgen voor een hoge bloedsuikerspiegel en snelle energie. Iets waar je natuurlijk sterk naar verlangt na een nacht slecht slapen. Na deze energiepiek daalt de bloedsuikerspiegel echter in rap tempo en volgt er een (extra) lusteloos gevoel. De drang na een nieuw ‘suikershot’ wordt groter dan ooit. Een andere reden is dat je door een vermoeid en lusteloos gevoel simpelweg minder energie hebt om een gezonde maaltijd te bereiden. Helaas is het veel eenvoudiger om gewoon een pak koekjes los te trekken of wat in de frituur te mikken. Een verleiding die na een slechte nacht veel moeilijker te weerstaan is.
Het lichaam raakt in een ‘paniekmodus’
Een slecht voedingspatroon zorgt er op haar beurt weer voor dat je slaapproblemen blijven bestaan of zelfs erger worden. Als je te vaak en teveel suikers eet raakt het lichaam in een soort ‘paniekmodus’. Er worden grote hoeveelheden van het stresshormoon cortisol aangemaakt om de bloedsuikerspiegel na een ‘suikercrash’ weer op te krikken. Om goed en diep te slapen is het belangrijk om het cortisolniveau gedurende de dag te verlagen. Dit is natuurlijk onmogelijk als je lichaam door je voedingskeuzes continu gedwongen wordt om dit stresshormoon aan te maken. Het resultaat is dat je slecht blijft slapen en – als gevolg daarvan – slecht blijft eten.
Lees meer: Moe wakker worden is niet normaal: doe er wat aan!
Het goede nieuws: je kan het omdraaien
Het mooie is dat je de eerste zin van dit artikel ook om kan draaien. Goed eten zorgt ervoor dat je beter gaat slapen. En beter slapen zorgt ervoor dat je gezonder gaat eten. Voor mij was het dan ook een bewuste keuze om het thema ‘voeding’ – het aan leren van een ‘slaapversterkend’ voedingspatroon – een belangrijke rol te geven binnen mijn 7-stappen methode. Ook in de e-cursus Dieper Slapen (tijdelijk gratis bij het boek) komt de relatie tussen voeding en diepe slaap nadrukkelijk naar voren.
Maak de overstap naar de positieve cirkel
Het doel is om je te helpen om de negatieve cirkel van slecht slapen en slecht eten te verlaten en in de positieve cirkel (goed eten —> beter slapen —> nog beter eten —> nog beter slapen) terecht te komen. Het spreekt voor zicht dat dit een groot verschil gaat betekenen voor je slaap, je energieniveau en je gezondheid.
Lees meer: Niet kunnen slapen: 43 tips om Klaas Vaak bij zijn lurven te grijpen