Het leek er even op dat het mooie weer gewoon door zou gaan tot volgend jaar zomer, maar helaas moeten we er toch aan geloven. De blaadjes vallen van de bomen, wintertijd staat voor de deur en het wordt langzaam maar zeker toch echt kouder. Een goede reden om vandaag 5 slaaptips op een rij te zetten die extra belangrijk zijn tijdens de herfst en de winter. Gewoon omdat het kan 🙂 Een aantal ervan ken je misschien al maar zijn wellicht toch goed om nog even te horen. Komen ze:
Houd je voeten altijd warm
Zorg dat je altijd warme voeten hebt. Om goed te slapen is het belangrijk dat je lichaamstemperatuur voldoende zakt, maar moet je huidtemperatuur op peil blijven. Neem dus een warme douche voor je gaat slapen waarbij je voeten goed kunnen opwarmen, haal de ‘good old’ kruik uit de kast of trek simpelweg sokken aan (of leg ze klaar op een handig bedtafeltje). Twee extra aandachtspunten hierbij:
- Kies voor wijde sokken – bijvoorbeeld echte slaapsokken – om beknelling van je voeten tegen te gaan.
- Sokken aantrekken terwijl je koude voeten hebt, heeft geen zin. Je isoleert als het ware de kou. Warm je voeten eerst op.
Daglicht, daglicht en nog eens daglicht
Daglicht is een eerste levensbehoefte en essentieel voor een goede nachtrust, voldoende energie en een opgewekte stemming. Toch is de verleiding – zeker tijdens herfstachtige dagen – groot om lekker binnen te blijven. Trap niet in deze valkuil en dwing jezelf om naar buiten te gaan. Licht van achter een raam en kunstlicht tellen niet.
Als dit lastig is – bijvoorbeeld vanwege je persoonlijke situatie of werk – dan is lichttherapie een goed alternatief (zie b.v. dit interview met klinisch psycholoog Ybe Meesters). Het kan je helpen de voordelen van daglicht binnenshuis te ervaren, de winterdepressie buiten de deur te houden, je energie en stemming een boost te geven en je slaap te verbeteren (zie bijvoorbeeld dit artikel over lichttherapie bij doorslaapproblemen).
Ik maak op dit moment gebruik van de lichttherapiebril van Propeaq. Voordeel daarvan is dat ik gewoon door kan gaan met mijn dagelijkse bezigheden en niet ‘naast een lamp’ hoef te zitten. En ik zie er ook nog hip uit. Ideaal 🙂 Binnen de Slaapwinkel wordt de Propeaq sinds kort verkocht.
Zorg voor voldoende vitamine D3
Vitamine D3 wordt ook wel de ‘zonlicht vitamine’ genoemd. Het lichaam maakt het zelf aan als het wordt blootgesteld aan zonneschijn. Veel mensen hebben een tekort aan deze belangrijke vitamine, zonder het zelf te weten. Dit vergroot de kans op allerlei slaapproblemen die te maken hebben met een te lichte slaap, zoals vaak wakker worden en onrustig slapen.
Als je in de lente en zomer veel buiten bent, is de kans op een tekort aan vitamine D3 bijzonder klein. Het is wel belangrijk om alert te zijn tijdens de donkere (en koude) herfst- en winterdagen. Om goed en diep te slapen moet je namelijk zeker weten dat een tekort aan vitamine D3 dit niet saboteert. Eet tijdens deze donkere dagen dan ook regelmatig vette vis die rijk is aan vitamine D3, zoals zalm, haring en makreel. Daarnaast is vitamine D3 verkrijgbaar als supplement.
Zorg voor een comfortabele slaapomgeving, maar maak het niet te bont
Slapen moet comfortabel zijn en als je het fijn vindt om na een koude dag de verwarming op je slaapkamer aan te zetten of gebruik te maken van de elektrische deken dan zal ik je dat niet afraden. Maak het echter niet te bont. Je lichaam moet de kans krijgen om af te koelen. Zet de verwarming niet hoger dan 20 graden (liever nog iets lager) en zet ‘m – evenals de elektrische deken – uit als je gaat slapen. Zet daarnaast het raam op een klein kuurtje voor de broodnodige frisse lucht.
Wees lief voor jezelf
Last but not least: wees lief voor jezelf! Het is belangrijk dat je ook tijdens de herfst en winter – waarbij het leven vaak vrij hectisch is – goed voor jezelf zorgt. Slechte slapers hebben er een handje van om de energie die ze hebben voornamelijk te gebruiken voor allerlei verplichtingen en om anderen te helpen, maar ze verliezen zichzelf te snel uit het oog. Trap niet in deze valkuil. Probeer vanaf nu ook aandacht te besteden aan wat je zelf belangrijk, leuk en fijn vindt. Indirect heeft dit een grote impact op je slaapkwaliteit.