Ik weet dat dit voor velen (ook voor mijzelf) een hindernis is. Natuurlijk heeft ook de ‘Sleep Doctor’ geen wonderformule, maar een aantal uitgangspunten/adviezen zijn in mijn ogen zeker het delen waard. Al is het maar om ze als een soort ‘ankertjes’ paraat te hebben als de situatie erom vraagt.
In de video geeft Michael Breus aan dat het normaal is om tijdens de nacht wakker te worden. Het heeft met de schommeling van onze lichaamstemperatuur te maken. Het gebeurt iedereen en het is niks om door van slag te raken.
Daarnaast legt Breus uit dat je hartslag onder de 60 moet zijn om weer in slaap te kunnen vallen en heeft hij het over ‘Non-Sleep Deep Rest’. Het houdt in dat totale rust – zowel lichamelijk als geestelijk – in een rustige en donkere omgeving ook bijdraagt aan herstel.
1 uur ‘Non-Sleep Deep Rest’ kan beschouwd worden als 20 minuten slaap. Okee, het is een stuk minder maar zeker niet verwaarloosbaar.
Deze inzichten leiden tot een logisch advies. Als je wakker ligt is het van groot belang om gewoon te ontspannen en het fijn te hebben met jezelf. Geniet van het zachte bed, laat je gedachten op een prettige manier afdwalen en omarm een ‘wat komt, dat komt’ houding.
Het is simpelweg de enige optie die je hebt. Door in de stress te schieten valt de basis om weer in slaap te vallen weg (hartslag boven de 60), maak je van slapen een onprettige ervaring en verpest je bovendien de Non-Sleep Deep Rest die je de volgende dag goed kunt gebruiken.
Voor ik het vergeet: hieronder vind je de link naar het filmpje. Dr. Michael Breus benadrukt ook nog het belang om niet op de wekker te kijken en gaat in op een ademhalingstechniek die je kan toepassen tijdens wakkere momenten.