Hoe weet je of je voldoende hebt geslapen? En hoe kun je je slaapkwaliteit het best beoordelen? Veel mensen kijken als eerste naar het aantal uren dat ze geslapen hebben. Logisch, want de ‘8 uur regel’ is er stevig ingestampt en het is natuurlijk lekker meetbaar. Toch zegt het vrij weinig. De ene persoon kan met 5 tot 6 uur slaap prima functioneren, terwijl een ander 9 uur slaap nodig heeft om zich fit te voelen. Het is onder andere afhankelijk van genen, gezondheid, leeftijd, stress, levensstijl en vele andere factoren.
De ‘8 uur regel’ kan een ongezonde druk leggen op slechte slapers. Je wilt als het ware iets presteren, wat vaak niet lukt. Het resultaat is dat het slapen (nog) moeizamer zal gaan. Slapen is immers loslaten en heeft niks met presteren te maken. Ook overdag heeft de ‘8 uur regel’ zijn weerslag. Als je het gevoel hebt dat je niet aan deze ‘harde eis’ hebt voldaan, zul je je vrijwel automatisch slechter gaan voelen en minder gaan presteren. De invloed van de mindset is namelijk ontzettend groot.
Ik schreef er een tijdje geleden dit artikel over. Studenten die van onderzoekers te horen hadden gekregen dat ze te weinig REM-slaap hadden gehad de nacht ervoor, presteerden een stuk slechter dan studenten die verteld was dat ze een nachtrust met voldoende REM-slaap achter de rug hadden. Beide beweringen waren volledig uit de lucht gegrepen.
De beste graadmeter om je slaapkwaliteit te beoordelen is hoe je je overdag voelt. Als je voldoende energie en levenslust hebt, kun je ervan uitgaan dat je nachtrust voldoende rustgevend is geweest. Voel je je constant moe en futloos – zonder dat hier andere oorzaken voor zijn – dan is je slaapkwaliteit waarschijnlijk niet optimaal. Een situatie om zeker niet in te berusten.
Het is volkomen normaal om je net na het wakker worden en in de loop van de middag (rond 15.00/16.00 uur) wat vermoeid/lusteloos voelen. Onze lichaamstemperatuur is dan relatief laag wat hier een invloed op heeft.
Reacties 1
Ik heb gelezen dat het lichaam zich tijdens de remslaap ‘verlamt’, maar mijn man ‘fietst”, stompt, trekt mijn kussen en de dekens weg tijdens het slapen. Kortom: hij beweegt en praat/huilt/schreeuwt veel tijdens zijn ‘slaap’. Hij is dan ook altijd moe.