INHOUD
Vechten tegen de bierkaai. Zo voelt het steeds vaker. Om goed te kunnen slapen heb je geestelijke rust, begrip en af en toe een hart onder de riem nodig. Maar hoe kun je hier als slaapdeskundige voor zorgen als je bewust en onbewust wordt tegengewerkt.
Bewust door de media. Continu belichten zij het thema ‘slapeloosheid’ op de meest dramatische manier mogelijk. Als je slecht slaapt loop je meer kans op …… Op de plek van de puntjes kun je zo ongeveer alle ziekten en aandoeningen invullen. Oohja, het is ook nog funest voor je relatie…
Vaak is het nieuws uit zijn verband getrokken of sterk overdreven. Alles om zo veel mogelijk paniek te zaaien en aandacht te krijgen. Onderzoeken waaruit naar voren komt dat we best goed kunnen presteren met weinig slaap – en die zijn er echt – worden voor het gemak maar gewoon overgeslagen.
Al deze eenzijdige en schadelijke berichtgeving neemt de druk op mensen met slaapproblemen steeds verder toe. Want als je niet snel beter slaapt staat je allerlei onheil en ellende te wachten. Het werkt volledig averechts. Slaap laat zich niet afdwingen en door onnodige druk duw je slaap alleen maar verder weg.
Aan de andere kant is er het onbegrip in de maatschappij. Vrienden, collega’s, werkgevers en zelfs familieleden die geen flauw benul hebben van de impact van slapeloosheid. Soms extra pijnlijk duidelijk gemaakt door goedbedoelde adviezen die kant nog wal raken of de mededeling dat zij in slaap vallen zodra hun hoofd het kussen raakt. Waar die bizarre gewoonte toch vandaan komt?
Om een lang verhaal kort te maken: als je te maken hebt met slaapproblemen heb je veel meer ‘sh*t’ te verduren dan het slechte slapen zelf en de gevolgen daarvan. En in veel gevallen worden slaapproblemen onbewust in stand gehouden door paniekzaaierij, onbegrip en (onnodige) druk/spanning.
Ik heb lang geworsteld met de vraag wat ik hiermee moet. Hoe kan ik een grotere impact hebben? Hoe blijf ik mijn leden voorzien van de de beste adviezen en eerlijke en genuanceerde informatie? Hoe creëer ik een veilige omgeving die druk/spanning wegneemt en bijdraagt aan een (blijvende) beter slaap?
Het antwoord op deze vragen kwam uiteindelijk van een deelnemer aan mijn 7-stappen methode: waarom niet alle leden met elkaar verbinden? Het was het startsein voor het ontwikkelen van de grootste ‘slaapcommunity‘ van Nederland en België. Een besloten plek waar (h)erkenning, begrip, verbinding, inspiratie en support centraal staan.
Zonder dramatisch te willen doen kan ik stellen dat het realiseren van een interactief en inspirerend platform niet eenvoudig was. Het heeft veel tijd, geld en energie gekost. Zeker omdat ik het vanaf het begin wilde voorzien van de beste informatie (b.v. de aanpak van de Amerikaanse slaapdeskundige Nick Robinson).
Inmiddels zijn we ruim een maand op weg en kan ik concluderen dat het allemaal de moeite waard is geweest. De community leeft en er worden volop waardevolle tips, adviezen en ervaringen gedeeld. Verder barst het van de (h)erkenning, steun en support en wordt er volop gebruik gemaakt van de informatie die er te vinden is.
Om een (iets te) lang verhaal kort te maken: of ik nieuwe leden altijd gratis toegang kan blijven bieden tot het ledenplatform is de vraag. De realisatie heeft veel gekost en ik wil blijven investeren in het beschikbaar stellen van de beste informatie binnen het portaal. Denk bijvoorbeeld aan specifieke informatie over doorslaapproblemen en interviews met internationale slaapdeskundigen.
Als je deze week aan de slag gaat met mijn 7-stappen methode ben je in elk geval op tijd en krijg je gratis (premium) toegang tot het ledenplatform. Direct na je bestelling ontvang je de inloggegevens en kun je een kijkje nemen (en je eventueel voorstellen). Kortom, het is een perfect moment om eindelijk echt te gaan werken aan een betere nachtrust en meer energie overdag!