Ze zijn onlosmakelijk verbonden met de zomerperiode: zwoele, klamme en soms zelfs drukkende nachten.Op allerlei websites vind je algemene tips om deze nachten zo goed mogelijk door te komen. Je beddengoed in de vrieskist, een bevroren fles water met een ventilator erachter etc. etc. In dit artikel deel ik een aantal tips met je die je wat minder vaak tegenkomt, maar die in mijn ogen wel van groot belang zijn.
1. Beweeg voldoende
Juist tijdens hete dagen is het verleidelijk om lekker te hangen en zo weinig mogelijk fysieke activiteiten te ontplooien. Het betekent dat je op het moment dat je gaat slapen eigenlijk al met 1-0 achter staat, want met een fysiek vermoeid lichaam slaap je gewoon beter.
Ga zeker niet in de volle zon sporten, maar probeer op een slimme manier toch aan je beweging te komen. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling/fietstocht in de vroege ochtend, een sportsessie in een fitnesscentrum met airconditioning of heerlijk baantjes trekken in het zwembad.
2. Maak je niet te druk
Hete dagen en nachten horen bij de zomer. Vroeg of laat krijg je ze voor de kiezen. Je kan het niet beïnvloeden, dus probeer je er niet onnodig druk om te maken. Angstgedachten – ‘hoe ga ik deze hete nacht doorkomen’ – zorgen alleen maar voor extra slaapsaboterende stress. Probeer een ‘wat komt, dat komt’ houding aan te nemen. Dat is als het om slapen gaat toch vrijwel altijd het beste.
3. Kom in aanraking met direct daglicht
Als het echt warm is buiten kan het verleidelijk zijn om binnen te blijven, waar de temperatuur vaak een stukje aangenamer is. Volkomen begrijpelijk, maar probeer toch in aanraking te komen met direct daglicht. Bijvoorbeeld door een wandeling in de ochtend of in de loop van de avond of door even in de schaduw te gaan zitten.
Daglicht is een belangrijk signaal voor het lichaam om overdag voldoende energie te hebben en tijdens de nacht goed te kunnen slapen. Als je toch liever binnen blijft, kan een goede lichttherapiebril uitkomst bieden.
4. Haal geen slaap in en breng niet te lang in bed door
Een dutje na het avondeten of iets langer blijven liggen in de ochtend; tijdens een warme periode kan het extra verleidelijk zijn. Mijn advies: doe het niet. Je saboteert je eigen slaapvermogen. Hoe dat zit, lees je in dit artikel. Probeer niet meer dan 8 uur in bed door te brengen – of je nou slaapt of niet – om de ‘slaapdruk’ (en je slaapkwaliteit) zo hoog mogelijk te laten zijn.
5. Zorg dat je kan terugvallen op goede slaaphulpmiddelen
Juist tijdens warme nachten kan het fijn en goed zijn om terug te kunnen vallen op goede ‘slaaphulpmiddelen’. Denk bijvoorbeeld aan Nightbuds of het Slowwave audio-masker waarmee je heerlijk in slaap kunt vallen met bijvoorbeeld het geluid van een regenbuitje (hoe toepasselijk). Ook mijn boek – met een bewezen methode om je natuurlijke slaapvermogen terug te vinden – kan in deze periode extra waardevol zijn.