SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën
INHOUD
INHOUD

Goed slapen draait om ‘loslaten’, je fijn en veilig voelen en volledig kunnen ontspannen. Onder spanning lukt het simpelweg niet. De ‘strijd’ tegen slaapproblemen kun je eigenlijk alleen winnen door de strijd te staken.

Er zijn verschillende zaken die je kunnen helpen om tot deze volledige ontspanning te komen. Denk bijvoorbeeld aan voldoende ontspanning overdag, een goede slaaproutine (liever niet die van Arie Boomsma), visualisatie-oefeningen, voldoende slaapdruk en het wegnemen van triggers.

Toch wordt de ‘relatie’ met de slaapkamer vaak over het hoofd gezien. Simpelweg gelukkig worden van een fijne slaapomgeving kan een groot verschil maken om je ‘over te geven’ aan de slaap. Slaap- en ervaringsdeskundige Eef Swillens schreef hier onlangs een mooi artikel over.

En natuurlijk begint dit bij een fijn bed. Toch is er veel meer dat je kan doen. In deze nieuwsbrief deel ik 12 tips met je. Sommige liggen voor de hand. Aan andere had je misschien nog niet gedacht:

  1. Kies kalmerende kleuren voor de muren en decoraties die een ontspannende sfeer creëren. Ga voor zachte tinten en vermijd felle, opvallende kleuren die je kunnen stimuleren in plaats van kalmeren.
  2. Voor de hand liggend natuurlijk: probeer externe geluiden en fel licht in je slaapkamer te verminderen. Gebruik bijvoorbeeld goede oordopjes, een witte ruis machine of een goed slaapmasker (alternatief: zijde) om geluiden en licht van buitenaf te blokkeren.
  3. Zorg voor zover haalbaar voor een comfortabele temperatuur in je slaapkamer. Houd rekening met je persoonlijke voorkeur, maar over het algemeen wordt een koele slaapomgeving (tussen 18-20°C) als ideaal beschouwd.
  4. Houd je slaapkamer opgeruimd en vrij van rommel. Een opgeruimde omgeving kan helpen bij het verminderen van stress en een gevoel van rust en kalmte bevorderen. Zorg voor voldoende opbergruimte en geef alles een vaste plek, zodat je slaapkamer georganiseerd blijft.
  5. Geur kan een krachtig middel zijn om ontspanning te bevorderen. Gebruik essentiële oliën of kaarsen (let op de veiligheid s.v.p.) met ontspannende geuren zoals lavendel, kamille of vanille om een rustgevende sfeer te creëren.
  6. Breng de natuur naar binnen. Plaats enkele kamerplanten in je slaapkamer om een rustgevende en frisse sfeer te creëren (dit kan geen kwaad zoals weleens gedacht wordt).
  7. Voeg persoonlijke elementen toe aan je slaapkamer die je een gevoel van comfort en geborgenheid geven. Dit kunnen familiefoto’s, kunstwerken, souvenirs of andere items zijn die voor jou speciale betekenis hebben.
  8. Maak van je slaapkamer zoveel mogelijk een elektronica-vrije zone.
  9. Zorg voor een schone en frisse slaapkamer door regelmatig schoon te maken. Verwijder stof, lucht de kamer en was het beddengoed regelmatig. Een schone slaapomgeving draagt bij aan een gezondere en aangenamere slaapervaring.
  10. Overweeg het gebruik van zachte, dimbare verlichting in plaats van felle, directe verlichting. Dit kan helpen om een rustgevende sfeer te creëren en je lichaam voor te bereiden op het slapengaan.
  11. Zorg voor voldoende ventilatie in je slaapkamer. Frisse lucht kan bijdragen aan een gezonde slaapomgeving. Open ramen indien mogelijk of overweeg het gebruik van een luchtbevochtiger of luchtreiniger om de luchtkwaliteit te verbeteren. Overweeg het gebruik van horren om muggen geen kans te geven.
  12. Zorg op een slimme manier voor ‘koelte’. Tijdens warme nachten kunnen bijvoorbeeld een kussensloop van zijde, een Tencel hoeslaken of een traagschuim kussen een positief effect hebben op de ervaren slaaptemperatuur. En dat kan net het verschil maken tussen een matige en een fijne nacht.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net