INHOUD
We voelen het instinctief wel aan, maar toch gaat het veel te vaak mis. Daarom kan het in mijn ogen geen kwaad het nog eens te benadrukken: je best doen om in slaap te vallen werkt niet. Het heeft enkel een averechts effect. Slaap laat zich niet afdwingen. Het is een volkomen logische reactie om je best te gaan doen als iets niet lukt. En vrijwel altijd is het een goede strategie die zich uitbetaald. Beter je best doen op je werk zorgt voor betere prestaties. Beter je best doen in de fitnessstudio zorgt voor een slanker lichaam en een betere conditie. Harder fietsen met tegenwind zorgt ervoor dat je sneller thuis bent.
Dus ja, wat doe je als het slapen niet lukt? Juist. Beter je best doen. Harder gaan trappen. Van alles proberen om maar sneller in slaap te vallen. Deze vorm van ‘inspanning’ zorgt ervoor dat je lichaam en brein alleen maar meer geactiveerd worden en de slaap steeds verder uit beeld raakt. Bovendien wordt slapen hierdoor een bewust proces, terwijl het iets moet zijn waar je niet tot nauwelijks bij stilstaat. Om het te verduidelijken: een goede slaper gaat in zijn bed liggen en staat er totaal niet bij stil wat er moet gaan gebeuren. Het is simpelweg ‘lekker liggen’, ontspannen en de rest gaat vanzelf.
En dat is wat slapen in essentie is: ontspannen, loslaten en – mocht het slapen niet direct lukken – acceptatie en ‘mindful zijn’. En natuurlijk wil dat niet direct zeggen dat je verzekerd bent van een goede nachtrust, maar er is zeker meer ontspanning en de slaap is (veel) dichterbij dan bij bewuste of onbewuste inspanning om in slaap te vallen. Maar hoe doe je dat? Loslaten. Het klinkt inderdaad makkelijker gezegd dan gedaan. Hieronder vind je een aantal links naar artikelen die je op weg kunnen helpen. Daarnaast heb ik in de Slaapwinkel een selectie van boeken opgenomen hier een waardevolle rol bij kunnen vervullen. Met name het boek ‘Mindfulness’ van hoogleraar klinische psychologie Mark Williams is in mijn ogen een geweldig hulpmiddel om de geestelijke rust te vinden die je nodig hebt.
- Stress door slaapproblemen: deze 12 slaapfeitjes geven je geestelijke rust
- Slapeloosheid: 50% van de stress is onnodig (stop er vandaag nog mee!)
- Mindfulness en slapen: zie je gedachten als een voorbijrazende trein
- Mindfulness-oefening: negatieve gedachten begroeten
- Lig je wakker? Vecht niet langer tegen je gevoelens
Tot slot: ik kan me voorstellen dat je misschien het volgende denkt: ook jij geeft in je boek en op je website allerlei adviezen om beter te slapen. Betekent het opvolgen van deze adviezen niet dat ik ook ‘mijn best doe’ om beter te slapen en heeft dit dan ook een averechts effect? Mijn antwoord is dat te geforceerd met mijn slaapadviezen aan de slag gaan niet verstandig is. Het advies is om er een vast onderdeel van je levensstijl van te maken. Dat duurt even, maar het betekent dat je van de voordelen profiteert (bijvoorbeeld van een sterk natuurlijk slaapvermogen), terwijl je er op den duur niet meer bewust mee bezig hoeft te zijn.