SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

5 tips die gaan zorgen voor (veel) betere slaap in 2022

Beter slapen 2022
INHOUD
In dit artikel wil ik 5 slaaptips voor 2022 met je delen. Ik ben ervan overtuigd dat ze je gaan helpen om beter (en fijner) te slapen en met meer plezier door het leven te gaan in het nieuwe jaar. 
INHOUD

1. laat je niet bang maken

Je moet goed slapen, want anders zijn de gevolgen niet te overzien. Berichten met deze strekking worden regelmatig geplaatst door de media en – tot mijn verbazing en irritatie – met enige regelmaat ook door ‘slaapdeskundigen’.

Mijn nadrukkelijke advies: trek je er geen sikkepit van aan en laat je niet bang maken. Haal je schouders op als je zoiets voorbij ziet komen en ga over tot de orde van de dag. Het is allemaal lang niet zo dramatisch als het wordt gepresenteerd (zie leestip 1, leestip 2 en leestip 3). 

2. Probeer slaap niet af te dwingen: wat komt, dat komt

Slaap laat zich niet afdwingen en ‘je best doen’ – wat bij talloze andere dingen in het leven een prima strategie is – heeft geen enkele zin. Integendeel, je duwt het alleen maar verder weg. Je hebt er geen enkele controle over.

Maar wat doe je dan als je in bed ligt? Mijn advies is simpel: probeer voor een ‘wat komt, dat komt houding’ te kiezen en het simpelweg zo leuk mogelijk te hebben met jezelf. Er zijn bijvoorbeeld heerlijke visualisatie-oefeningen waar je helemaal in op kan gaan, zonder je brein te belasten (voorbeeld 1 en voorbeeld 2).

Wat kun (en moet) je wel doen aan het verbeteren van je slaap? Het antwoord vind je in dit artikel.

3. Wees lief voor jezelf

Aan de ene kant is dit een heel rechttoe-rechtaan: doe (ook) dingen die je leuk vindt, maak mooie plannen en las pauzes in tijdens het drukke leven. Het geeft je leven meer kleur, maar zal ook een positief effect hebben op je slaapkwaliteit.

Op een onbewust niveau wil ik je adviseren om het ‘onnodig lijden’ dat vaak met slapeloosheid gepaard gaat te voorkomen. Wat ik hiermee bedoel leg ik uit in dit artikel. Om een lang verhaal kort te maken: vier wat vaker een feestje met jezelf

4. Breng niet meer dan 8 uur in bed door en haal geen slaap in overdag

Niet langer dan 8 uur in je bed liggen (of je nou slaapt of niet) en geen slaap inhalen (uitslapen, dutjes of extra vroeg naar bed). Het is niet het meest ‘sexy’ advies, maar het is oh zo belangrijk. Ik kan zelf uitleggen waarom, maar ik laat dit liever over aan slaapwetenschapper Merijn van de Laar. In een video van de Universiteit van Nederland legt hij kraakhelder uit waarom focussen op kwaliteit in plaats van kwantiteit van groot belang is. 

5. Stop met pappen en nathouden en kies voor een doeltreffende aanpak

Als je voor je gevoel muurvast zit in het drijfzand van chronische slapeloosheid, wil ik je op het hart drukken om te stoppen met ‘aanmodderen’ en aan de slag te gaan met de ‘monster-methode‘. Wat het voor je slaap (en je leven) kan betekenen, lees je onder andere binnen deze lezerservaringen en de Bol.com reviews.

 

Mijn advies is om het boek in de periode rond kerst en oud & nieuw rustig te lezen en in het nieuwe jaar aan de slag te gaan met de methode

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net